Frågor om hår

1. Varför bör man inte färga sitt hår själv hemma?

Som frisör har jag sett mycket hemska exempel genom åren. Det vanligaste är unga som bleker håret själva hemma . Ofta vill man gå snabbt från mörkt till ljust, och lägger då en blekning i håret. Resultatet blir ALLTID gult eller orange! Det svåra är att när kunden redan har färgat eller blekt håret själv, är håret redan så skadat så det kan vara omöjligt för frisören att fixa till. Oftast måste man klippa en bra bit på längden. Och för kunden har historien oftast blivit dubbelt så dyr än om man i stället gick till frisören direkt.

 

Ett annat vanligt misstag är när man vill gå från ljus till mörk. Är du blond och lägger på en brun färg kommer resultatet med all säkerhet bli mindre lyckat. Håret slår i ofta i grönt och oftast blir färgen också ojämn och ibland nästan svart pga. att håret är mer poröst på vissa ställen.

 Så ska du göra stora förändringar gå alltid och gör det hos en frisör!

 

2. Varför bör man inte köpa eget löshår och låta en kompis sätta i det?

 Därför att håret nästan alltid är i sämre kvalitet och oftast inte är testat.

Om man är utbildad inom området lär man sig exakt hur slingorna ska sättas i. Detta låter kanske lätt men det många inte vet är att om slingorna sätts i på fel sätt, kan detta skada hårrötterna enormt! Detta kan leda till att håret lossar i vissa fall permanent!  

Förutom detta kan slingorna skava, göra ont, luggas och framför allt kan förlängningen se riktigt ful och onaturlig ut.

                  

3. Jag vill bli blond nu! Hur gör jag! Hur lång tid tar det!

Detta är en vanlig fråga vi frisörer får och för alla där ute.. Det finns inga genvägar! Oftast vill man så gärna bli blond direkt men inte ens en frisör kan för det mesta fixa detta på en gång. Låt mig förklara varför.

De flesta människor idag har sällan sin naturliga hårfärg utan de flesta har någon form av färg eller toning i håret. För att bleka bort denna färg, (har du färgat håret hos frisör innan är det 100 gr lättare att bleka ur än om du färgat håret med hårfärg från ica), krävs oftast ganska stark väte. Detta är en är en ganska tuff process för håret så att lägga blekning på blekning inom kort tid sliter oerhört!

 

Det är viktigt att du tänker till innan, för när håret är förstört måste du ALLTID klippa bort en rejäl bit.

 

Så därför ger jag alltid följande tips. Om du t.ex. nästan är mörkbrun och har ganska långt hår som du vill spara längden på. Räkna då med att det nästan kommer ta ett halvår innan du blir helt ljusblond.

Det bästa och snyggaste är att lägga massor av tunna slingor vid varje frisör besök.

För att behålla en så bra kvalitet som möjligt på håret, bleker jag oftast med 3 eller 6% väte. Många frisörer använder 9 eller 12% vilket jag tycker är helt onödigt Beroende på hur ljust man fick upp slingorna, lägger jag sedan oftast på en toning. Då får man en jämn ton. Det blir nästan alltid ojämn färg vid blekning. Så efter första besöket ser håret ut att gå i en mellan brun färg. Sedan fortsätter man, nästa gång blir man ljusbrun och nästa gång igen förhoppningsvis blond. 

Det är väl sjukt mycket snyggare att gå runt med en fräsch ljusbrun färg ett par veckor än ett sönderblekt kycklinggult hår som man missfärgat hemma? Vilket föredrar du?

 

4. Stämmer det att vissa blekningsmedel är skonsammare än andra?

Ja, det beror på styrkan på väteperoxiden och om man använder värme eller folie. Jag använder aldrig värme vare sig jag färgar eller bleker för jag tycker att det är onödigt slitage. Ärligt talat används bara värme för att påskynda processen så frisörer ska spara tid. Och det är väl ingen bra anledning? 

5. Kan håret bli hur långt som helst?

Nej, håret växer i cykler på 2-6 år, därefter lossar hårstråt och det kommer nytt. Håret växer ungefär en centimeter i månaden, men det är individuellt. Somliga kan inte få riktigt långt hår heller, på grund av att deras hårcykel är lite kortare.

6. Förstör man håret om man tvättar det varje dag?

Ja, vatten har ju inte samma ph-värde som hår. Man bör ha ett riktigt bra schampo som ligger mellan 4,5 och 5,5 och helst försöka att inte tvätta håret varje dag.

7. Vad gör man om håret inte växer? Finns det något sätt att förhindra håravfall?

Testa massage. Även om man tappar mycket hår så måste man våga ta i det. Utan massage växer det ännu sämre och man tappar ännu mer. Massage i hårbotten ger mycket blod till hårsäckarna och på så sätt får det näring. Det är även ett tips för män som börjar bli tunnhåriga.

 

8. Hjälper inpackningar?

Absolut. Men det tar tre dagar efter inpackningen innan det bildas naturlig keratin, så man bör vänta med att tvätta håret i några dagar för att låta inpackningen jobba ordentligt.

 

9. Stämmer det att man inte ska färga håret om man är gravid?

Nej, oftast kan man både permanenta, färga och slinga. I ytterst sällsynta fall blir resultatet inte riktigt lika bra som annars, men det är inte farligt på något sätt.

 

10. Varför blir håret fett nästan direkt som man tvättat det?

Du kan använda fel schampoo. Byt! Det får inte vara för starkt, det lurar kroppen att producera mer fett.

 

11. Lagar balsam trasiga hårtoppar?

Nej, absolut inte. Balsam gör håret mjukt och tar bort statisk elektricitet. Det enda sättet att ta bort trasiga toppar är att klippa bort dem.

 

12. Ska man borsta håret när det är blött?

Nej. Red ut det med fingrarna och borsta väldigt försiktigt när det nästan är torrt.

 

13. Sliter stylingprodukter på håret?

Nej, dagens produkter är så bra att man kan använda dem varje dag. Fast undvik hårspray med alkohol, de vattenlösliga sorterna är skonsammare.

 

14. Slits håret om man fönar det torrt ofta?

Ja, det gör det. Lägg i silikondroppar före föningen så skyddas det mot värme och slitage. Eller föna med kalluft.